*

Kaikki blogit puheenaiheesta Yliopistot ja korkeakoulut

Ojasta allikkoon: Korkeakoulujen opiskelijavalintauudistus

Korkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijavalinnat uudistuvat. Opetus- ja kulttuuriministeriö on uudistamassa opiskelijavalintaa siten että merkittävä osa vuoden 2020 opiskelijavalinnasta tehdään ylioppilastodistusten arvosanojen pohjalta. Muutoksella pyritään vähentämään opiskelijoiden välivuosien määrää ja aikaistamaan nuorten valmistumista yliopistoista.

Muutoksen henki on selvä: mitä paremmalla yo-todistuksella pyrit yliopistoon, sitä todennäköisemmin pääset sisään.

 

Itse en ole täysin vakuuttunut muutoksen onnistumisesta ja perustelen sitä seuraavasti:

Ongelmana ysin oppilaat, eivät kympin tytöt - Opiskelijavalinta kaksivaiheiseksi

Korkeakouluvalintojen ongelmana eivät ole kympin vaan ysin oppilaat. Kympin oppilaat pääsevät ja menevät halutessaan minne vaan. Ysin oppilaat eivät välttämättä pääse sisälle haluamaansa kohteeseen. (Käytän tätä retorisena keinona, en tilastollisen analyysin tuloksena.)

Opetusministeriö on uudistamassa korkeakoulujen valintaprosessia varsin nopealla aikataululla. Tavoitteena on muun muassa nopeuttaa siirtymistä korkeakouluopintoihin ja vähentää valintakokeiden raskautta.

Suomen korkeakoulujärjestelmä kaipaa muutosta

Bengt Holmström ja Björn Wahlroos olivat kauppakamarien 100 vuotta tulevaisuutta -juhlaseminaarissa keskustelemassa muun muassa korkeakoulutuksesta. Holmström varsinkin oli huolissaan kahdesta asiasta: opiskelijat tuntuvat vain roikkuvan yliopistossa, ja korkeakoulutettujen määrä on kääntynyt laskuun alle 35-vuotiaiden joukossa.

Ovatko parhaat opiskelijat parikymppisiä?

Perjantainen ETLA:n raportista seurannut lukukausimaksukohu peitti alleen edellisenä päivänä OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukan (kok) Verkkouutisten blogissa esittämän avauksen yliopistojen pääsykokeista.

Nuoret nopeammin korkeakouluopintoihin -hakijasuma purettava

Opetus- ja kulttuuriministeriö on aloittanut korkeakoulujen visiotyön. Visiotyön yhteydessä on haettava konkreettiset yhteiset ratkaisut siihen, miten nuoret pääsevät nopeammin korkeakouluopintoihin.   Uusista ylioppilaista yhä useampi jää jatko-opintojen ulkopuolelle – vain joka kolmannelle avautuu korkeakoulun ovi.  

Nuoret nopeammin korkeakouluopintoihin -hakijasuma purettava

Opetus- ja kulttuuriministeriö on aloittanut korkeakoulujen visiotyön. Visiotyön yhteydessä on haettava konkreettiset yhteiset ratkaisut siihen, miten nuoret pääsevät nopeammin korkeakouluopintoihin.   Uusista ylioppilaista yhä useampi jää jatko-opintojen ulkopuolelle – vain joka kolmannelle avautuu korkeakoulun ovi.  

Tuition fees will freeze Finland’s internationalisation

(Julkaistu aluperin TYYn blogissa 23.10.2015 http://tyy.fi/fi/medialle/blogi/2015/10/tuition-fees-will-freeze-finlands-internationalisation)

Thursday’s discussions in the parliament were sad news for internationalisation of Finland. Changes in legislation would mean that from 2017 non-EU and EEA students studying degree in Finnish higher education institutes would have to pay minimum of € 1500 tuition fees. The proposition is not fair and causes problems for the higher education institutions.

Liian vaikea selittää sinulle

Näin tänään erinomaisen esityksen maailmantaloudesta. Erityisen kiinnostavaa siinä oli se, että taloutta selitettiin käyttäytymistieteiden kautta. Se toi aivan toisen näkökulman moneen asiaan. Puhujan esitys oli syvällinen, hauska ja ajassa.

Yhteiskunnan kirjava suhtautuminen opiskelijatyövoimaan

Tänään eräässä Helsingin Sanomien artikkelissa, joka koski kestävyysvajetta, oli sivumainintana se, että huoltosuhdetta rasittaisi runsaan eläkeläisten määrän lisäksi myös runsas opiskelijoiden määrä. Tämä jälkimmäinen toteamus hieman särähtää, koska ensinnäkin, opinnot ovat nykyään tärkeä edellytys vakituisen työuran aloittamiseksi ja toiseksi useat opiskelijat tekevät sivutöitä.

Ministeri Grahn-Laasonen haluaa yliopistoista firmojen koulutuskeskuksia

Kenties Suomen huonoimpiin opetus- ja kulttuuriministeihin kuuluva Sanni Grahn-Laasonen (kok.) valmistelee uutta rahoitusmallia ammattikorkeakouluille ja yliopistoille. Uusi rahoitusmalli jakaisi korkeakouluille rahaa sen mukaan kuinka hyvin sieltä valmistuneet onnistuvat työllistymään omalla alallaan.

Käydään ensin läpi mitä korkeakoulut ovat. Ammattikorkeakouluissa koulutetaan ammattilaisia, tieteellisten teorioiden soveltajia, kuten insinöörejä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä